Julij - 2022

NePoToSrCePeSo
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Statistika strani...

Skupaj objav 644
Skupaj ogledov 1529313 strani
Oddano glasov 1202

Skupaj 2317208 prikazov
Skupaj 76899 obiskov
Online 1 obiskovalec

Postanite sponzor

Za izpolnitev vseh naših načrtov in za normalno delovanje društva, seveda ne gre brez finančnih sredstev zato vas vabimo in naprošamo, da nam s finančnim prispevkom pomagate pri delovanju kluba. Za vaše sodelovanje, kot tudi za vso podporo, ki jo boste nudili našemu šahovskemu klubu, se iskreno zahvaljujemo!


Impresum

Lastnik:
ŠK Branik Maribor
Odgovorni urednik:
Miran Zupe
Tehnično urejanje:
Goran Krulić

Za vsebino spletne strani in posameznih rubrik odgovarja urednik, za vsebino "Koledar dogodkov" odgovarja organizator dogodka, ki je vsebino posredoval naši spletni strani ali jo objavil na spletni strani ŠZS.


Dobrodošli na spletni strani Šahovski klub Branik Maribor!

 Petek, 01. maj 2020 11:35:27 - Novice

Prebrali smo za vas - šahovske značke


Mariborčan, ki ima zavidljivo zbirko šahovskih značk. Branko Vadlja, za njim vitrina z značkami, na mizi je šah iz leta 1968, ki mu ga je kupil oče, oblečen je v majico 35. šahovske olimpijade leta 2002 na Bledu, v rokah drži priznanje z razstave značk.

Zbiranje značk je še zmeraj precej razširjen konjiček tudi v Sloveniji. Eden od zbirateljev je 63-letni Mariborčan Branko Vadlja, ki se je za tak hobi odločil že kot mladenič. A ne zbira vsakršnih značk, le šahovske, saj je šah njegov spremljevalec že od otroštva.

Pri dvanajstih se je navdušil za igro na 64 črno-belih poljih, ko mu je oče kupil šah z lesenimi figurami, ki ga skrbno hrani še danes. "Igra me je prevzela. Začel sem obiskovati šahovski krožek na Osnovni šoli Borisa Kidriča, leta 1971 sem se včlanil v ŽŠK Maribor in začel redno igrati pod vodstvom predsednika kluba Jožeta Fišerja. Leta 1975 sem si priigral naslov prvokategornika, hkrati sem začel tudi šahovsko organizacijsko in sodniško pot," razlaga Branko Vadlja.

Vedno več je sodil

Fišer ga je nato skupaj z žal že pokojnim Maksimiljanom Dularjem začel uvajati v sodniško delo, opravil je izpit za regijskega sodnika in sodil na klubskih turnirjih. Novembra leta 1975 je ŽŠK Maribor v Radencih priredil prvi tridnevni vikend turnir, na katerem je igralo 60 šahistov iz tedanje Jugoslavije, zmagal je Mariborčan Vojko Musil. "Tudi sam sem nameraval igrati, toda ko je vodstvo turnirja izvedelo, da je Marjan Senekovič kot pomočnik glavnega sodnika turnirja zbolel, sem na povabilo vodstva turnirja z veseljem prevzel njegovo vlogo," se spomni Vadlja. Fišer mu je januarja leta 1977, ko je bil v Mariboru drugi velemojstrski mednarodni turnir, zaupal delo v organizacijskem odboru.

Pozneje sem vedno manj igral turnirski šah in pogosteje hitropoteznega in vedno več sodil. Leta 1980 sem opravil izpit za državnega sodnika in od takrat sem sodil na domala vseh večjih tekmovanjih na mariborskem in širšem območju. Leta 2001 mi je mednarodna šahovska zveza FIDE podelila naziv mednarodnega sodnika. Velika čast me je doletela novembra 2002, ko sem sodil na 35. šahovski olimpijadi na Bledu," ponosno pove sveže upokojeni Vadlja, ki je večidel delovne dobe preživel na carinskem uradu v Mariboru, kjer je bil 41 let tudi vodja šahovske sekcije in kapetan zelo uspešne šahovske ekipe tega podjetja, za katero še zmeraj igra.

Ob že omenjenem velemojstrskem turnirju v Mariboru je ŽKŠ izdal serijo enajstih značk. "Bile so različnih barv in emajlirane in z njimi se je začelo moje zbirateljstvo. Pozneje me je k zbiranju spodbujal tudi mariborski šahovski mojster in znani zbiralec šahovskih značk in šahov Dušan Njegovan. Značke sem vneto zbiral na turnirjih, na katerih sem sodil, tudi kupoval sem jih, do njih prišel z zamenjavo na sejmih značkarjev in tudi podaril mi jih je kdo. Število značk je strmo naraščalo do osamosvojitve Slovenije, saj je bilo v nekdanji skupni državi veliko turnirjev, na katerih so delili priložnostne značke, imam pa tudi značko z olimpijade na Bledu," razloži sogovornik, ki zbirko 785 značk iz 42 držav s petih celin skrbno hrani v svojem stanovanju.

Med značkami je tudi nekaj takih, na katere je Vadlja zelo ponosen. "Imam značko šahovske zveze nekdanje FNRJ, značko z 9. šahovske olimpijade v Dubrovniku iz leta 1950, ki me spominja na izjemen dosežek jugoslovanske reprezentance. Ta je tedaj osvojila prvo mesto, pol šestčlanske ekipe pa so sestavljali slovenski šahisti Vasja Pirc, Milan Vidmar mlajši in Stojan Puc, zanjo so igrali še Svetozar Gligorić, dr. Petar Trifunović in Braslav Rabar," poznavalsko pove Vadlja.

Ima značko z olimpijade, pomembno za slovensko šahovsko zgodovino...

Zbirka nima cene

Na posebnem mestu hrani pozlačeno značko svetovne šahovske zveze FIDE, ki jo je dobil od šahovskega prijatelja iz Ukrajine, velemojstra Adrijana Mihaljčišina, ki že vrsto let živi v Mariboru, bil pa je tudi slovenski reprezentant. Še posebej je omembe vredna značka z medconskega turnirja leta 1958 v Portorožu, ki mu jo je podaril mariborski šahovski prijatelj Darko Špelec, tam pa je igral tudi eden od šahovskih velikanov, Robert Fischer. "Leta 1992 mi je iz Manile, kjer je sodil na šahovski olimpijadi, značko prinesel Franjo Urnaut z Mute. Ta olimpijada je s svetlimi črkami zapisana v slovensko šahovsko zgodovino, saj je reprezentanca prvič igrala na olimpijadi pod slovensko zastavo," naniza velik poznavalec Vadlja. In doda: "Aljoša Grosar, Janez Barle, Georg Mohr, Leon Gostiša, Bogdan Podlesnik in Marko Tratar so delili 17. do 19. mesto, Gostiša pa je bil drugi najboljši igralec olimpijade na četrti deski in za ta dosežek dobil srebrno kolajno." Omeni še znački šahovske zveze Irana in Iraka. "Prvo sem dobil leta 1979 ali 1980, še preden je Homeini zaradi verskih in političnih razlogov prepovedal igranje šaha v tej državi, drugo pa leta 2002 na olimpijadi na Bledu, kjer sem sodil, podaril mi jo je kapetan iraške reprezentance," razloži Vadlja.

Kljub temu da so v vitrini, se na nekaterih značkah vendarle pozna zob časa. "Vitrina je zastekljena, prah težko ali redko uhaja vanjo, jo pa tu in tam odprem, ko opazim, da je katera od značk oksidirala, malo jo pološčim z zobno pasto in nadloga je mimo," pove, na vprašanje, kolikšna je denarna vrednost zbirke, pa se le nasmehe. "Ne vem in me tudi ne zanima. Je neprecenljiva, ne bi je prodal za nobeno ceno. Značke sem zbiral in jih še zbiram z ljubeznijo, tudi ta nima cene," pove odločno.

Avtor: Zmago Gomzi - VEČER članek


Ocena:   Ogledov: 756  Prispeval: Tajnik

  5 najvišja ocena!


Komentarji:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!

Strani/stran: 1/1 |< < 1 > >|