Julij - 2022

NePoToSrCePeSo
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Statistika strani...

Skupaj objav 644
Skupaj ogledov 1529300 strani
Oddano glasov 1202

Skupaj 2317190 prikazov
Skupaj 76899 obiskov
Online 2 obiskovalcev

Postanite sponzor

Za izpolnitev vseh naših načrtov in za normalno delovanje društva, seveda ne gre brez finančnih sredstev zato vas vabimo in naprošamo, da nam s finančnim prispevkom pomagate pri delovanju kluba. Za vaše sodelovanje, kot tudi za vso podporo, ki jo boste nudili našemu šahovskemu klubu, se iskreno zahvaljujemo!


Impresum

Lastnik:
ŠK Branik Maribor
Odgovorni urednik:
Miran Zupe
Tehnično urejanje:
Goran Krulić

Za vsebino spletne strani in posameznih rubrik odgovarja urednik, za vsebino "Koledar dogodkov" odgovarja organizator dogodka, ki je vsebino posredoval naši spletni strani ali jo objavil na spletni strani ŠZS.


Dobrodošli na spletni strani Šahovski klub Branik Maribor!

 Torek, 04. avgust 2020 10:37:42 - Novice

Financiranje mariborskega športaTudi letos zamuda pri finančni pomoči športnim klubom in društvom. Glavni krivec je pandemija, ki pa je omogočila interventno financiranje in s tem lažje preživetje

Lani so imeli mariborski športni klubi in društva veliko pripomb na dodeljevanje občinske denarne pomoči zaradi zamude, morda še bolj pa zaradi nove aplikacije za prijavo na razpis. Zamuda je tudi letos, težav zaradi digitalizacije postopka je bilo manj, koronavirus pa je prinesel nove.

4 milijone evrov je za sofinanciranje športa namenila mariborska občina, 11 odstotkov več kot lani.
124 vlog je prispelo na razpis.
77 dni zamude je pri objavi rezultatov, sledi še pritožbeni rok.


Denar najkasneje v začetku avgusta
Rok za objavo rezultatov se je zamaknil za 77 dni. "Razlog je dejansko koronavirus, zato smo se odločili na občini izvesti interventni razpis, na osnovi katerega je dobilo pomoč 20 klubov od 32 prijavljenih," pravi mariborski podžupan za komunalo, promet in šport Samo Peter Medved. Pojasnjuje, da ne gre za začasno financiranje, ki se mu je občina zaradi mnenja računskega sodišča v preteklosti odpovedala, pač pa interventno financiranje zaradi koronakrize. "Razpis je bil dokaj hitro izveden, tako da so klubi, ki so imeli največje težave s financiranjem, te prebrodili," dodaja Medved. Denar bi lahko občina začela dodeljevati klubom konec julija oziroma v začetku avgusta, kar je odvisno tudi od njih, kako hitro bodo odločbe dvignili. Pritožbeni rok je osem dni od prejetja odločbe, nato pa imajo 30 dni za odločitev na prvi ali drugi stopnji. Letos je občina prejela 124 vlog, eno manj kot lani. Lansko leto so imeli 32 ugovorov, od teh so enajstim ugodili.

Pred dnevi je za mariborska športna društva občina pripravila posvet, na katerem so izvedli tudi anketo. "Zanimivo je, da je 76 odstotkov društev pritrdilo mnenju, da aplikacija ni zahtevna, si pa 86 odstotkov še vedno želi dodatnega usposabljanja, 90 odstotkov pa pričakuje večjo pomoč lokalne športne zveze. Zato smo se odločili, da bo Športna zveza Maribor prihodnje leto prevzela vlogo svetovalnega organa društvom. Aplikacija omogoča, da nekateri podatki ostanejo za naslednje leto, vendar pa je veliko težav pri tem, da morajo imeti klubi zelo urejene evidence, članstvo, podatke o plačilih, vadninah, zato smo se odločili za pomoč," razume težave manjših klubov, ki delo opravljajo volontersko, Samo Peter Medved. Cilj občine je, da bi roke skrajšali, kontrolo evidenc pa spremenili po vzoru kmetijskih subvencij, da bi komisija za 125 prijaviteljev potrebovala manj časa. "Nesprejemljivo je, da vadba poteka od 1. januarja, klubi pa čakajo na rezultate razpisa in na denar do druge polovice leta. To bi vsekakor radi spremenili," pravi podžupan. Klubi ne bodo več vmesni člen.

Na občini si želijo tudi, da klubi ne bi bili več vmesni člen pri financiranju športnih objektov. Klubom bo dodeljen samo denar za vadbo, za infrastrukturo pa bodo skrbeli Športni objekti Maribor. "Zdaj financiramo Športne objekte posredno preko klubov. Največji problem je, če klubi na razpisu ne uspejo, temu sledi izpad financiranja zavoda. Če pride do izpada prihodkov, pridejo Športni objekti konec leta na mestni svet z zahtevkom za pokrivanje izgube, česar si vsekakor ne želimo," težavo izpostavlja Medved.

Koronakriza je zelo močno zarezala v ligaška tekmovanja. Več jih je bilo prekinjenih, v nekaterih panogah niti niso razglasili prvakov, nekatera državna prvenstva bodo kasneje, če bodo epidemiološke razmere to dopuščale. Kriterijev za dodeljevanje denarja zaradi tega niso spreminjali. Rezultati so merilo, vendar bodo to problematiko morale urediti panožne področne zveze, pravijo na mariborski občini.

Lani je mariborska občina za financiranje športa namenila 3,6 milijona evrov, letos pa znesek povečala za enajst odstotkov na dobre štiri milijone evrov. Mariborska občina si namreč želi, da bi tudi po mestnih četrtih in v krajevnih skupnostih imeli športne centre.

Šah - Pirčev memorial še ni odpisan
"Mislim, da glede na situacijo s korono vse poteka dokaj normalno. Letos je občina oziroma urad dal opcijo začasnega financiranja, za katero smo se lahko klubi prijavili. Razpis je bil prej tak kot prejšnja leta, ker je že konec lanskega leta izšel, tako da so bile prijave hitrejše kot vsa prejšnja leta. Se je pa zdaj vse malo zamaknilo zaradi korone, ker so določeni upravni postopki stali. Kljub virusu mislim, da bodo postopki hitreje zaključeni kot lani. Mislim, da postopek dodeljevanja sredstev letos izgleda dosti bolje kot lani," je zadovoljen tajnik Železničarskega šahovskega kluba Maribor Jernej Buzeti. So finančne potrebe kluba zaradi korone manjše? Pirčevega memoriala letos verjetno ne bo? "Ni še čisto odpisan. Še vedno načrtujemo, da bi ga izvedli. Kdaj in na kakšen način, še nismo dorekli, ker se epidemiološka slika toliko spreminja, da je vnaprej težko karkoli planirati. Memorial smo hoteli narediti v sklopu državnega prvenstva v začetku septembra, vendar nismo bili izbrani kot organizator. Zdaj iščemo drugo opcijo, pri čimer si želimo, da bi bil mednaroden. Če ga bo mogoče izvesti, bo jeseni. Ne razmišljamo o kakšni digitalni varianti na daljavo, ampak samo o klasičnem turnirju." Nič manj denarja ne bodo potrebovali letos, ker so bila vsa tekmovanja, ki se jih klub udeležuje, izvedena pred korono ali pa premaknjena na jesen in zimo. Nekaj časa niso mogli vaditi, zato se je zmanjšal priliv iz vadnin, a ker imajo nekaj rezerve, klub ni ogrožen. Je pa bilo letos izpolnjevanje prijav vendarle lažje kot lani. "Ko smo se prvič prijavljali prek aplikacije, je bilo potrebnih veliko tehničnih zadev, da se je sploh članstvo vneslo. Te baze so sedaj urejene, tako da je bilo s tega vidika nekoliko lažje in vsi smo malo seznanjeni, kako prijava poteka. Lani pa je to bila kar velika sprememba za vse," pravi Buzeti.

Preberite celoto na Senijorji.info

Ocena:   Ogledov: 453  Prispeval: Tajnik

  5 najvišja ocena!


Komentarji:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!

Strani/stran: 1/1 |< < 1 > >|