Avgust - 2022

NePoToSrCePeSo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  
Statistika strani...

Skupaj objav 648
Skupaj ogledov 1538425 strani
Oddano glasov 1207

Skupaj 2416292 prikazov
Skupaj 78911 obiskov
Online 2 obiskovalcev

Postanite sponzor

Za izpolnitev vseh naših načrtov in za normalno delovanje društva, seveda ne gre brez finančnih sredstev zato vas vabimo in naprošamo, da nam s finančnim prispevkom pomagate pri delovanju kluba. Za vaše sodelovanje, kot tudi za vso podporo, ki jo boste nudili našemu šahovskemu klubu, se iskreno zahvaljujemo!


Impresum

Lastnik:
ŠK Branik Maribor
Odgovorni urednik:
Miran Zupe
Tehnično urejanje:
Goran Krulić

Za vsebino spletne strani in posameznih rubrik odgovarja urednik, za vsebino "Koledar dogodkov" odgovarja organizator dogodka, ki je vsebino posredoval naši spletni strani ali jo objavil na spletni strani ŠZS.


Dobrodošli na spletni strani Šahovski klub Branik Maribor!

 Torek, 07. september 2021 16:27:25 - Uradno

ZMŠD Branik -120 let delovanja


Maribor, 6. septembra - Zveza mariborskih športnih društev Branik je s slovesnostjo in razstavo v Muzeju narodne osvoboditve Maribor, ki se je je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, obeležila 120 let svojega delovanja in ob tej priložnosti predstavila razstavo o zgodovini organiziranega slovenskega športa v Mariboru. Prvo slovensko športno društvo v mestu ob Dravi, ki je pomembno vplivalo na razvoj športa ne le v Mariboru, ampak v vsej državi, je sicer 120 let delovanja slavilo že minulo leto, a so bile načrtovane dejavnosti zaradi epidemije omejene.

Branik je bil v Mariboru nosilec športnega, kulturnega in za Slovence naprednega narodnostnega, obrambnega in ozaveščujočega delovanja vse od svojega nastanka leta 1900. Zveza mariborskih športnih društev Branik danes združuje 22 društev, med drugim tudi Nogometni klub Maribor in Alpski smučarski klub Branik, in predstavlja krovno organizacijo društveno organiziranega športa v Ljudskem vrtu. Po lanski smrti predsednika Valterja Dolečka je vodenje zveze prevzela nekdanja alpska smučarka Katja Koren Miklavec.

Korenine Branika segajo v leto 1900, ko je bilo ustanovljeno Športno društvo Maribor, ki je vključevalo več športnih panog, med drugim telovadbo, kegljanje, strelstvo, kolesarstvo in tenis. V današnji obliki je zveza začela delovati leta 2000.

Do leta 2012 je zveza upravljala vso športno infrastrukturo na območju Ljudskega vrta, nato pa je upravljanje prešlo na javni zavod Športni objekti Maribor. Takrat je bil celo ogrožen obstoj zveze, a jim jo je uspelo rešiti. Danes je v njeni lasti še desetina infrastrukture, lastnik preostalega pa je mariborska mestna občina.


"Razstava Zavedni duh v zdravem telesu" bo trajala v Muzeju narodne osvoboditve Maribor do 01.10.2021 in prikazuje 120-letno obdobje organiziranega slovenskega športa v Mariboru. Vključevanje mladine v športne aktivnosti pred 120 leti, pa tudi kasneje, ni bilo pomembno samo zaradi zdravja in druženja, temveč tudi in predvsem zato, da so mladi s tem krepili in ohranjali narodno zavest. To je bilo v pretežno "nemškem" Mariboru izrednega pomena.

Začetki so bili težki, vendar je nadobudnim in zavednim Mariborčanom uspelo postaviti trdne temelje za nadaljnji razvoj športa in športnikov. Trdnost temeljev je vidna še danes, saj športnice in športniki, ki tekmujejo pod okriljem Zveze športnih društev Branik dosegajo odlične rezultate, tako v domačem kot tudi evropskem in svetovnem merilu. Športniki vključeni v društvo Branik so bili in so nosilci republiških, državnih, evropskih in svetovnih naslovov, bili pa so tudi predstavniki naše države na Olimpijskih igrah.

članek v časopisu DELO

Najava razstave

Lokalec.si

maribor24.si

Objava na ŠK Branik

Ocena:   Ogledov: 524  Prispeval: Tajnik

  5 najvišja ocena!

Strani/stran: 1/1 |< < 1 > >|