Oktober - 2022

NePoToSrCePeSo
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  
Statistika strani...

Skupaj objav 655
Skupaj ogledov 1553606 strani
Oddano glasov 1215

Skupaj 2441264 prikazov
Skupaj 81121 obiskov
Online 1 obiskovalec

Postanite sponzor

Za izpolnitev vseh naših načrtov in za normalno delovanje društva, seveda ne gre brez finančnih sredstev zato vas vabimo in naprošamo, da nam s finančnim prispevkom pomagate pri delovanju kluba. Za vaše sodelovanje, kot tudi za vso podporo, ki jo boste nudili našemu šahovskemu klubu, se iskreno zahvaljujemo!


Impresum

Lastnik:
ŠK Branik Maribor
Odgovorni urednik:
Miran Zupe
Tehnično urejanje:
Goran Krulić

Za vsebino spletne strani in posameznih rubrik odgovarja urednik, za vsebino "Koledar dogodkov" odgovarja organizator dogodka, ki je vsebino posredoval naši spletni strani ali jo objavil na spletni strani ŠZS.


Dobrodošli na spletni strani Šahovski klub Branik Maribor!

 Četrtek, 23. november 2017 12:17:20 - Uradno

Zgodovina klubskega imena Branik


Zgodba najstarejšega slovenskega športnega društva je zgodba človeškega duha, čustev, dela in športnega zanosa, je zmaga upornosti, prepričanja, tovarištva in zaupanja. Storili smo, kar je bilo mogoče.

Na samobiten način, iz idealizma, vendar z zaupanjem v lastne moči, smo vzgajali športnike in krepili športne kolektive, ki so ime društva in prostora ponesli na evropska in svetovna prvenstva ter olimpijske igre.

Niso bili pomembni uspehi in neuspehi športa, pomembna je bila vzgoja duha in kreposti. Srce in duša naj bosta darilo vsem, ki se bodo tudi v prihodnje pridružili športnikom mariborskih športnih društev Branik.1919 - 2019ZGODOVINA KLUBSKEGA IMENA BRANIK


Po zlomu avstroogrske vladavine, ko je v Mariboru že deloval Narodni svet za Štajersko, se je nemški občinski svet izrekel za priključitev Maribora k Avstriji. V kritični dneh za usodo severne meje je odločilno posegel v dogajanje major, pozneje general Rudolf Maister, ki je s soborci 1. novembra 1918 prevzel v Mariboru vojaško oblast, 23. novembra pa razorožil Schutzwher, zadnjo nemško oboroženo formacijo v Mariboru. Borci za severno mejo so zasedli narodnostno mejo na severu in januarja 1918 je bil razpuščen nemški občinski svet.

Prvi naslednik ŠD Maribor je bil 1. SSK Maribor (Prvi slovenski športni klub Maribor) ustanovljen 28. junija 1919. Ta klub je nadaljeval dejavnost ŠD Maribor. Med ustanovitelji je bilo tudi veliko veteranov, ŠD Maribor. 1. SSK Maribor je dolgo deloval tudi v istih društvenih prostorih kot ŠD Maribor. Prevzeli so tudi športni pozdrav "Zdravo!" Pri imenu so dodali samo "prvi slovenski", kar si v Avstroogrski monarhiji SD Maribor ni mogel dovoliti.

"Zgodovino šahovskega kluba Branik moramo začeti z zgodovino mariborskega šaha, zlasti z zgodovino Mariborskega šahovskega kluba, saj je Branik prevzel bogato tradicijo tega pionirskega društva. Mariborski šahovski klub so ustanovili 16. maja 1919. Klubu je dolga leta predsedoval neutrudni šahovski delavec prof. Ivan Favai. Maribor je postal takoj po ustanovitvi kluba močan šahovski center, v katerem so se zbrali turnirski igralci Kramer, Pajer, Štefančič, Kuglevski in Favai. Ob njih je kmalu zrasla nova generacija, med katerimi so bili zlasti uspešni prof. Stupan in nekoliko kasneje velemojster Pirc, Kukovec, inž. Mešicek, Konic, dr. Lippai, mojster Lešnik in Mišura." *Podatki so povzeti s spletne strani Šahovske zveze Slovenije.

...

Poleti 1951 se je po številnih reorganizacijah dokončno oblikovalo društvo z imenom kot ga ima še danes.

Na izrednem občnem zboru SŠD Polet 27. julija 1951 v Kazinski dvorani je predsednik SŠD Polet Lojze Fajdiga predlagal v korist splošnega razvoja športa v Mariboru in boljšega gospodarjenja na skupnih igriščih v Ljudskem vrtu združitev SŠD Polet in NK Branik v Mariborsko športno društvo Branik (MŠD Branik). Kot društvena barva je bila izbrana črno-bela, torej enaka kot ob ustanovitvi 1. SSK Maribor. Prvi predsednik MŠD Branik je postal Lojze Fajdiga, predsednik gradbenega odbora pa mr.ph. Dušan Vodeb.

24. januarja 1952 je na redni skupščini MŠD Branik skupščina izbrala naslednje vodstvo: predsednik mr.ph. Janez Varl, podpredsedniki: mr.ph. Dušan Vodeb, Herman Weiss in Krista Cop, sekretar: Franjo Orel in predsednik gradbenega odbora mr.ph. Dušan Vodeb. Janez Varl je bil predsednik društva 4 leta. V tem obdobju se je MŠD Branik po organizaciji, športnih objektih in športnih dosežkih uvrstil med največja športna društva v Jugoslaviji. Močan poudarek je bil dan gradbenemu odboru, ki je deloval samostojno skladno s sprejetim načrtom. Sprejet je bil društveni znak z mestnim grbom, ki simbolizira kraj delovanja društva, z vtisnjenim imenom Branik in z petkrako zvezdo kot simbolom svobode. Osnutek znaka je leta 1952 zasnoval Jaroslav Černigoj dipl. ing. arh. Posamezni klubi so delovali popolnoma samostojno. Predsedniki klubov so kot člani upravnega odbora matičnega društva vzpostavljali trdno zvezo med društvo in klubi.

Leta 1956 je MŠD Branik kot društvo posedovalo, uporabljalo in upravljalo z vsemi objekti in igrišči v Ljudskem vrtu, objekti v Pipuševi ulici (štirje po številu), poslovalnico na Grajskem trgu, pisarno NK Branik v Slovenski ulici 15, šahovski prostori ob Parku št. 5, štiristeznim kegljiščem v Serncevi ulici, čolnarno v Brestrnici z zemljiščema za camping, v solastništvu z ZŠD Maribor 65 metrsko skakalnico na Pekrski gorci, 2 skakalnici za Kalvarijo, sedežnico ter smučarske terene in smučarske proge na Pohorju, kočo ob žičnici, planinsko športno postojanko na Pohorju in zemljišči s pogoriščem planinske postojanke Bolfenk.Vir: Ustanovitev društva Branik

Ocena:   Ogledov: 3072  Prispeval: Urednik

  5 najvišja ocena!

Strani/stran: 1/1 |< < 1 > >|