December - 2021

NePoToSrCePeSo
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Statistika strani...

Skupaj objav 641
Skupaj ogledov 1446964 strani
Oddano glasov 1199

Skupaj 2176132 prikazov
Skupaj 69228 obiskov
Online 2 obiskovalcev

Postanite sponzor

Za izpolnitev vseh naših načrtov in za normalno delovanje društva, seveda ne gre brez finančnih sredstev zato vas vabimo in naprošamo, da nam s finančnim prispevkom pomagate pri delovanju kluba. Za vaše sodelovanje, kot tudi za vso podporo, ki jo boste nudili našemu šahovskemu klubu, se iskreno zahvaljujemo!


Impresum

Lastnik:
ŠK Branik Maribor
Odgovorni urednik:
Miran Zupe
Tehnično urejanje:
Franci Štiberc

Za vsebino spletne strani in posameznih rubrik odgovarja urednik, za vsebino "Koledar dogodkov" odgovarja organizator dogodka, ki je vsebino posredoval naši spletni strani ali jo objavil na spletni strani ŠZS.


Dobrodošli na spletni strani 100. obletnica - ŠK Branik - Maribor!

 Sreda, 09. oktober 2019 12:28:45 - Uradno

Šahovska misel - 100 let ŠK Branika


Zgodovina šahovskega delovanja v Mariboru

Organizirano šahovsko življenje v Mariboru v letu 2019 praznuje stoti jubilej, saj je bil 16.5.1919 ustanovljen prvi šahovski klub - Mariborski šahovski klub. Prostore je imel v Terezijinem dvoru (Theresienhof) na Glavnem trgu, ki je tako postal središče mariborskega šahovskega življenja. Pozneje se je preimenoval v Veliko kavarno, nato v Casino, danes pa je ta objekt znan pod imenom Salon uporabnih umetnosti. Prvi predsednik kluba je bil profesor Ivan Favai.

Leta 1922 je na pobudo Šahovskega kluba Maribor izšla prva številka glasila Šah, kar je šteti za najpomembnejši dogodek v klubskem življenju, saj je bilo glasilo izdano v imenu celotne jugoslovanske šahovske zveze. To glasilo je v slovenščini in nemščini obveščalo srednjo Evropo o šahovskem življenju v Sloveniji in Jugoslaviji.

V tistem obdobju je se je v svetovnem šahu močno uveljavil slovenski šahist, velemojster prof. dr. Milan Vidmar, elektroinženir, filozof, pisatelj in šahist, član SAZU. Kot šahist je veljal za enega izmed najboljših na svetu. Nekaj let pozneje je začel hiter vzpon naslednji Slovenec, Vasja Pirc, ki je postal tretji velemojster v takratni Jugoslaviji.

Mariborski šahovski klub je že od ustanovitve dalje organiziral šahovska tekmovanja in izobraževanja, posebno pomembni pa sta organizaciji mednarodnih turnirjev v Rogaški Slatini, leta 1929, ki je bil prvi mednarodni turnir v Jugoslaviji ob 10. obletnici kluba. Na njem je sodeloval tudi Vasja Pirc, član Mariborskega šahovskega kluba in prvič svetovni šah opozoril na svoj izjemni talent.

V letih 1930 in 1936 je v Mariboru simultanko odigral tudi svetovni prvak Aleksander Aljehin. Pred okupacijo so bili poleg prof. Stupana in Pirca uspešni večkratni prvaki Maribora Ivan Kukovec, inž. Jože Mešiček, Karlo Konič, Ivan Krulc in Ivan Lešnik.

V poznih 20-ih letih prejšnjega stoletja so nekateri člani in funkcionarji Mariborskega šahovskega kluba ustanovili Šahovski klub Vidmar, ki je ostal v prijateljskih odnosih z matičnim klubom in so se po osvoboditvi igralci in funkcionarji obeh klubov ponovno združili v enotno šahovsko organizacijo - Mariborski šahovski krožek.

V tistem obdobju je bil igralsko in organizatorsko zelo uveljavljen profesor Stanko Sila, ki je prevzel tajništvo kluba in ga vodil do leta 1941. Nemški okupator je razpustil vsa slovenska društva; na Štajerskem so izdali odredbo o razpustu že 16. 4. 1941.

O tem je leta 1979, ob 60. letnici ŠK Branik v Almanahu 60 letnice ZMŠD Branik zapisal predsednik kluba dr. Janez Nemec:

"Okupacija je napravila konec mariborskemu šahovskemu življenju. Gestapo je zaplenil vsa klubska premoženja, Mariborski šahovski klub in Šahovski klub Vidmar pa sta prenehala delovati.
Po končani drugi svetovni vojni, ko so se razmere v Mariboru urejevale, so se 24. novembra 1945 zbrali bivši člani Mariborskega šahovskega kluba ter Šahovskega kluba Vidmar in tudi drugi prijatelji šaha. Sklenili so, da bodo ustanovili mariborski šahovski krožek. V pripravljalnem odboru krožka so bili mag. Albaneže st., prof. Stupan, Franjo Lukeš, Kukovec, Ostanek, Reinsberger, geod. Pohar, Železnik, prof. Muzlovič in drugi. Mariborski šahovski krožek je kljub temu, da se je komaj ustanavljal, že deloval kot ustanovljeno društvo in je prirejal različne šahovske prireditve. Dne 7. maja 1946 je pripravljalni odbor pod vodstvom mag. Albanežeja sklical ustanovni občni zbor krožka. Prav v tem času smo organizirali našo telesno kulturo in so se šahovske organizacije vključile v FISAJ s svojim posebnim šahovskim odborom. Prav zato so šahisti ustanovili mariborski šahovski krožek in hkrati odločili, da vstopijo v fiskulturno društvo Maribor, to je v kasnejši Polet oziroma Branik. Prvi predsednik šahovske sekcije je bil mag. Albaneže st., člani upravnega odbora pa so bili predvojni igralci Mariborskega šahovskega kluba in Šahovskega kluba Vidmar. "

Vsi, ki smo "zavezani" šahu vemo, da nam nobena politična odločitev ali prepoved ne more preprečiti, da ne bi sedli za šahovnico in odigrali partije ali dveh, kjerkoli se za to pokaže možnost. Prepričani smo, da tudi v času druge svetovne vojne šahiranje med navdušenci ni zamrlo.

Leta 1950 je na polfinalnem turnirju za prvenstvo Jugoslavije v Sarajevu zmagal igralec Branika, Ivan Lešnik.

Leta 1953 je prvenstvo Maribora osvojil dr. Nemec. Kljub vsem težavam je ŠK Branik še dolga leta dosegal na domačih in mednarodnih tekmovanjih opazne uspehe, pri čemer so imeli največ zaslug starejši igralci, ki se jim je spet pridružil velemojster Vasja Pirc.V začetku leta 1952 je imel Branik več kot 400 aktivnih članov. Ko je bilo klubsko življenje v največjem razmahu, so klubu odvzeli lokal, ki so ga spremenili v gostilno Šibenik. Od takrat dalje je bil klub večinoma brez primernih igralnih prostorov, vodstvo pa je vedno iskalo začasne rešitve.

V prvih povojnih letih je bil ŠK Polet tretja najmočnejša šahovska ekipa v Sloveniji, ki je nastopala tudi v drugi zvezni ligi in se je leta 1949 celo uvrstila v prvo zvezno ligo,v kateri pa se šahistom ni uspelo obdržati.

Zaradi nenehnih težav z igralnim prostorom je število kakovostnih igralcev upadalo. Številni mladinci, vzgojeni v klubu, so odhajali v druge šahovske organizacije in kasneje dosegali tudi visoke naslove in vidne uspehe Miro Piberl, Tomo Studniča in poznejši mednarodni mojster, dr. Vojko Musil.

Klubska dejavnost je po nekajletnem skromnem delovanju ponovno zaživela leta 1991, ko je MŠD Branik dodelilo šahovskemu klubu prostore pod tribuno nogometnega stadiona v Ljudskem vrtu. Veliko zaslug gre takratnemu predsedniku Juretu Pleiču.

Pravi preporod je klub doživel leta 1993, ko je krmilo prevzelo novo vodstvo s predsednikom Stanislavom Jecljem na čelu, dolgoletnim članom in igralcem ŠK Branik.

Že leto dni pozneje je klub osvojil prvo mesto v II. ligi vzhod in se uvrstil v l. slovensko ligo. V klubu se je začela organizirana vzgoja mladih šahistov in šahistk v klubski šahovski šoli, ki jo je uspešno vodil trener Darko Špelec. Klubu so se pridružili številni novi in stari igralci, tako da je ekipa v letu 1998 osvojila prvo mesto v l. ligi in se uvrstila v superligo, med osem najboljših klubov v državi.

V letu 2000 je klub dobil nove prostore v prvem nadstropju Ulice talcev v središču Maribora, ki smo jih uporabljali do leta 2010. Takrat smo ostali brez glavnega pokrovitelja, Zavarovalnice Maribor, po dolgih letih selitev pa smo na koncu dobili prostore pod staro tribuno Ljudskega vrta v Mariboru.

V novejšem obdobju so odmevne rezulate dosegali: Marko Tratar, Miran Zupe, Darko Supančič, Zoran Veličkovič, Danijel Vombek, Dragan Simič, Marjan Kastelic, Matjaž Mikac in številni drugi.

Dejavnosti ob jubileju

Ob sto letnici kluba smo pripravili slavnostno akademijo, ki je potekala v prostorih salona Goodtimers v Mariboru. Prireditev je spremljala razstava umetniških slik, ki jih je prispeval naš član, Peter Bajec in zgodovinskih ter drugače zanimivih šahovskih garnitur, ki jih je posodila družina Dimec. S kulturnim vložkom je prireditev popestrila Doroteja Drevenšek.

Naslednji dan je sledil mednarodni turnir, ki je bil odigran v restavraciji Piano. Prvič pri nas kot turnir s tremi različnimi tempi. 4 partije po 5 minut, 4 partije na 7min+3sec in na koncu še 4 partije po 10 minut. Turnirja se je udeležilo 45 šahistov iz štirih držav, od tega en velemojster, štirje mednarodni mojstri in pet FIDE mojstrov. Turir je upravičeno dobil IM Žan Tomazini, ki je vodil skozi celoten turnir, sledita mu FM Pandurevič Miro iz BiH in domačin GM Marko Tratar.

Čez poletje je, v okviru praznovanj ob stoletnici, bil organiziran "fontanski dvojček", ciklus dveh turnirjev, katerih osnovni namen je predvsem druženje šahistov. Ciklus je suvereno, z zmagama na obeh turnirjih, osvojil domačin FM Darko Supančič.

Praznovanj pa s tem še ni konec. Enega od vrhuncev pripravljamo v decembru, ko bo na sporedu tradicionalni večerni maraton, ki bo zaokrožil praznovanja ob stoletnici in na katerega tudi na tem mestu vabimo vse šahiste. Točen datum bo objavljen na straneh šahovske zveze in na naši spletni strani www.sah-branikmb.si

Na koncu moramo poudariti, da smo še posebej ponosni na priznanje, ki nam ga je ob jubileju podelila Šahovska zveza Slovenije.


Povzetek objave v Šahovski misli, letnik 2019, številka. 3.

Ocena:   Ogledov: 1197  Prispeval: Tajnik

  5 najvišja ocena!

Strani/stran: 1/1 |< < 1 > >| Najdi na strani

Oglašujejo pri nas